Börja tävla för Flex
Att tävla i dans är ett roligt sätt att utvecklas, samtidigt som du lär känna nya vänner över hela landet och får chansen att utmana dig själv. Att tävla ger lärdomar för hela livet.
Grundkriterier
Dansa i Specialgrupp eller Danslinje på FLEX Dansskola
Gå minst 1 lektion/vecka i tävlingsgrupp i den gren du vill tävla i
Få din dans godkänd av din lärare
Få din dräkt godkänd minst en vecka före tävling
För att bli godkänd för Disco behöver eleven kunna sin dans utantill och kunna dansa i takt.
För Hiphop ska eleven kunna freestyla med enkla variationer av grunder (partymoves, groove, förflyttning och enkla teknikkontraster) med säkerhet i blick och karaktär/personlighet, i takt med musiken.
I slow behöver du kunna dansa dansen utantill med rätt känsla och stil.
I konstnärlig dans behöver u kunna dansen utantill i takt eller timing med musiken.
Tävlingsmöte för föräldrar
Inför varje ny tävlingssäsong anordnas det möte för nya samt erfarna tävlingsföräldrar. Det är viktigt att delta på dessa möten så att man får all info gällande tävlingar och hålla sig uppdaterad med de senaste ändringarna samt fokus för terminen.
Medlemskap i föreningen
Det är obligatorisk för alla Flex tävlingsdansare att vara med i Föreningen Flex. www.foreningenflex.se
Föräldrarna till dansare i tävlingsgrupp hjälper ideellt till med tävlingsverksamheten via Föreningen FLEX.
Inför en tävling är det en del saker att tänka på
Det är bra om föräldrar till den tävlande kan be om stöd och hjälp av andra föräldrar som varit med om att tävla tidigare.
Du kan också kontakta föreningen FLEX för frågor kring tävling.
Tävlingslicens
FLEX tävlar inom Swedish Dance League, SDL. SDO administrerar tävlingsdansen via dans.se och det är där du anmäler dig till tävlingar och ansöker om licens. För att tävla behöver du en tävlingslicens hos SDO. Licensen kostar 400:- per kalenderår. Första gången du tävlar väljer du dock den kostnadsfria provlicensen.
Kort om tävlingar
Att tävla i dans är ett roligt sätt att utvecklas, samtidigt som du lär känna nya vänner över hela landet och får chansen att utmana dig själv.
Du kan tävla i solo, duo eller grupp.
Du använder koreografin du lärt dig på din danskurs. De högre klasserna tar personlig dans träning (PDT) och får en egen, tävlingsanpassad koreografi.
När du börjar tävla startar du i bronsklass och jobbar dig sedan uppåt till nästa klass. Du börjar tävla på Rising Star Liga 3-tävlingar. Det finns också olika åldersindelningar.
Alla nya dräkter skall godkännas av din coach i god tid, med avseende på funktion och klädregler.
Det finns regler för hur du får dansa, vilka kläder du får ha och mycket annat.
I bronsklass i disco får du tex inte ha något glittrande på dig (det får du i street), från dräkt till örhängen ochsmink. Smink skall vara diskret i barnklass.
Bröst och höftparti skall vara täckta i alla klasser.
Fråga innan ni börjar sy dräkter så sparar ni mycket tid!
Utförliga regler för tävlingsdans hittar du på SDL:s hemsida.
Före tävling
Tag med:
Säkerhetsnålar för att kunna sätta fast nummerlappen på kläderna
Vattenflaska
Matsäck eller pengar till mat
Kläder och skor att tävla i
Du anländer till tävlingsarenan i god tid (minst 2 h. före utsatt starttid för din gren).
När ni kommer till tävlingen ska ni anmäla er till FLEX lagledare och hämta ut nummerlappen.
Lagledarna finns vid FLEX lagledarbord och har du frågor under dagen är det i första hand till dem du vänder dig.
FLEX Coach håller i uppvärmning på utsatt tid. Info om uppvärmning och andra detaljer hittar du på Facebook: FLEX Family och FLEX Tävlingsinformation.
Om du inte deltar på den gemensamma uppvärmningen måste du ta ansvar för att värma upp själv, stretcha samt gå igenom koreografin.
Vill du att coachen ska titta när du kör igenom din koreografi och ge tips och råd på plats innan tävlingen börjar behöver du själv komma fram och be om detta. Coachen tittar gärna på dig.
Under tävling
När tävlingen sätter igång gäller det att lyssna. På din nummerlapp står ditt startnummer, vilken klass du tävlar i, vilka ronder och på vilket golv du ska dansa. Se till att vara redo att gå ut på golvet med god marginal så att du slipper stressa.
När det är dags för din klass och ditt nummer ropas upp går du ut på golvet, inväntar musiken, dansar och när musiken slutat tackar du och går av golvet. Du dansar i ca 1 minut i omgångar med max 13 dansare per golv. Vill du ha feedback efteråt gäller även här att du själv söker upp coachen och frågar.
Resultaten kommer upp på en storbildsskärm. Står ditt nummer med har du gått vidare till nästa rond. Dansar du i bronsklass har du ofta något som kallas second try eller andra chansen vilket innebär att du får en till möjlighet att gå vidare .
Kan du av någon anledning inte medverka eller fortsätta en påbörjad tävling är det viktigt att du meddelar lagledarna detta så snart som möjligt så att de kan meddela tävlingsledningen. Föräldrar eller dansare får inte kontakta arrangör och tävlingsledningen utan all kontakt måste gå via lagledarna. En domare får inte kontaktas av föräldrar, dansare eller lagledare. Vem som är lagledare hittar du även i Facebook-grupperna.
Glöm inte att äta och dricka ordentligt under dagen så att du kan prestera ditt bästa. Efter tävlingens slut säger man hejdå och åker hem!
Coachning
På coachningen ges möjlighet att träna på din dans och förbereda dig inför tävling. Vi erbjuder coachning för alla stilar och nivåer.
Personlig dansträning (PDT)
Under en personlig dansträning arbetar du ensam med en lärare på det just du behöver träna på. Du kan slipa på koreografin du redan har eller få en individuellt utformad tävlingskoreografi.
Vi erbjuder både enstaka lektioner och möjligheter till personlig dansträning (PDT) där du ihop med din tränare lägger upp din träning och dina mål för att få ut mesta möjliga av din dansupplevelse. Boka privatlektioner här.
Frågor och funderingar?
Har du frågor om tävlingsdans mejlar du dessa till info@foreningenflex.se eller pratar med din danslärare.